När fungerar den digitala källkritiken – hur gör man och varför behövs den?
Välkommen på ett digitalt event på Källkritikens dag den 13 mars. Tillsammans med experter utforskar vi källkritikens roll i det allt mer komplexa informationslandskapet. Läs mer och anmäl dig till eventet här!
Om Internetstiftelsen
Internetstiftelsen är en oberoende, affärsdriven och allmännyttig organisation, och vårt arbete präglas av hög kvalitet, hållbarhet och pålitlighet. Vi ansvarar för internets svenska toppdomän .se och sköter drift och administration av toppdomänen .nu.
Vi ska säkerställa en stark och säker infrastruktur för internet som tillgodoser dagens och framtidens behov i Sverige samt främja forskning, utbildning och undervisning med inriktning på internet.
AI-kompisar: Från science fiction till din nya vardag
Relationer med AI-karaktärer är fortfarande ovanliga, men tekniken utvecklas snabbt. Mycket pekar på att vi i framtiden kommer ha AI-botar både som vänner och kärlekspartners. Läs artikeln om AI-kompisar här!
Hjälp oss att sprida kunskap
Vill du sprida kunskap om säkerhet på nätet? Beställ vår broschyr och sprid i ditt nätverk. Broschyren innehåller information om hur de vanligaste bedrägerierna går till och hur du kan skydda dig. Den är kostnadsfri och finns på svenska, engelska och arabiska. Läs mer och beställ här!
Svenskarna säger ja till digital övervakning
Svenskar är positiva till digital övervakning för att bekämpa brott, visar rapporten Svenskarna och internet 2024. Samtidigt varnar experter för att den personliga integriteten offras i brottsbekämpningens namn.
Varannan svensk gör lösenordsmissen
Hälften av svenskarna använder samma lösenord till flera konton, visar Internetstiftelsens nya undersökning. Dessutom lanserar Internetstiftelsen en tjänst där man kan kontrollera om ens lösenord finns med i en dataläcka.
Eventkalendern
Kolla in event som är på gång hos Goto 10.
Jobba hos Internetstiftelsen
Här kan du se lediga tjänster hos oss.
Artiklar från Internetstiftelsen
Dags att nominera till källkritikens stora pris
Nu är det dags att nominera någon till Det gyllene förstoringsglaset – priset som hyllar hjältarna som hjälper andra att bli bättre på källkritik.
Så påverkar sociala medier hur vi mår
Sociala medier används av nästan alla svenskar, visar undersökningen Svenskarna och internet. Trots att sociala medier rymmer både glädje och gemenskap är det inte allt på nätet som får oss att må bra. Så hur påverkar sociala medier egentligen vår hälsa?
Skärmar är källa till både kunskap och konflikt
Skärmen upptar en stor del av våra barns liv, så stor att många somnar till sociala medier. Och var tredje förälder bråkar kring skärmanvändningen med barnen. Det visar nya rapporten Barnen och internet 2024.
Digital kompetens
Att kunna hantera digitala verktyg och förstå hur de fungerar är idag en fråga om demokrati. Vi erbjuder utbildningsmaterial för alla som vill höja sin digitala kompetens, oavsett ålder och kunskapsnivå.
Källkritik på nätet
Internet är fyllt av information, men vad är sant och falskt? Källkritik handlar om att avgöra vad som är trovärdigt, och att kunna ifrågasätta det du läser.
Digitala lektioner – inspirerande material för lärare
Möt kraven på digital kompetens i skolan med oss! Få ny inspiration genom att lyssna på vår podd eller undervisa med hjälp av våra färdiga lektioner – helt kostnadsfritt.
Bli en säkrare internetanvändare
Stärk din kunskap och bli säkrare på nätet med hjälp av våra snabbkurser. De lär dig bland annat hur du känner igen ett bluffmejl, hur du skyddar dig mot nätfiske och hur du skapar starka lösenord.
Innovation för ett öppet internet
Ett öppet och fritt internet där kommunikation kan ske obehindrat är en grundförutsättning för yttrandefrihet och demokrati. Och för att internet ska fortsätta utvecklas är vi också med och driver och stödjer innovation och forskning.
Internetstiftelsen främjar öppna data
Genom att erbjuda forum för möten, lyfta fram goda exempel och kunskapsdelning bidrar vi till att förbättra utrullningen av öppna data i Sverige.
Internetstiftelsen stöttar olika projekt
Vi älskar internet – därför vill vi ta tillvara på idéer från företag, organisationer och privatpersoner som främjar internets utveckling.
Federationer – för säker identifiering
Identifiering genom lösenord är varken säkert eller praktiskt inom exempelvis skola och sjukvård. Här kan du läsa mer om varför federationer är en bra idé.
Säker och trygg på internet
Vi vill att alla ska kunna använda internet på ett medvetet och säkert sätt. Därför har vi flera olika satsningar för att stärka kunskapen kring bedrägerier, nätfiske, falska nyheter och andra frågor som rör säkerhet på nätet.
Internetkunskap om integritet
På internet är data värdefullt, men vill du verkligen dela med dig av allting? Integritet handlar om att veta vilka spår du lämnar på nätet, och att kunna bestämma vad andra får veta om dig.
Digitala lektioner om värdegrund
Öka dina elevers kunskap om de lagar och regler som skyddar, styr och reglerar den egna och andras närvaro på nätet. Lektionerna finns för alla stadier och är helt kostnadsfria.
I framkant inom DNS
DNS-Labs är Internetstiftelsens team för forskningssamarbeten och utveckling av nya lösningar inom domännamnssystemet, DNS. Se vad de jobbar med just nu på deras engelska sajt.